logo - Nieuwbouw Zevenhuizen - Wonen in Woud
SLUIT

Energie Neutraal Wonen - Kies voor Groen - Wonen in Woud

Nieuwbouw Zevenhuizen - Logo Beige - Wonen in Woud
Kiezen voor groen
Daar word je warm van.
Nieuwbouw Zevenhuizen - Siteicon Beige - Wonen in Woud

Energieneutraal wonen

Dat klinkt duurzaam, maar wat betekent dit precies? Wat zijn de voordelen van een energieneutrale woning? En hoe is het om in een energieneutraal huis te wonen? Hieronder vind je een aantal veel gestelde vragen over energieneutraal wonen, en de antwoorden daarop.

Meer over energieneutraal wonen

00

Wat is energieneutraal?

Een energieneutrale woning wekt minstens zo veel energie op als dat de installaties in de woning verbruiken. De woning wekt de energie zelf op. Dit is duurzame energie, zoals zonne-energie, aardwarmte, wind of biogas. De woningen in Woud hebben zonnepanelen en een aardwarmtepomp.

01

Wekt een energieneutrale woning wel genoeg energie op?

Het is goed mogelijk dat de energieneutrale woning in de winter niet genoeg energie opwekt. Je hebt dan stroom nodig van je energiebedrijf. Dat kan ook, want je levert zelf ook stroom aan dat bedrijf. Dit gebeurt vooral in de zomer. Over een jaar gemeten heb je dus ‘nul op de meter’ staan. Sommige energieneutrale woningen wekken op jaarbasis zelfs meer op dan ze verbruiken.

02

Waaruit bestaat een energieneutrale woning?

Een energieneutrale woning is zeer goed geïsoleerd en heeft nauwelijks kieren. De ramen zijn voorzien van HR++ of triple glas. De energie wordt duurzaam opgewekt via bijvoorbeeld zonnepanelen. De woning wordt verwarmd met bijvoorbeeld vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken. Een warmtepomp of zonneboiler verwarmt je water. Verder heeft een energieneutrale woning een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning.

03

Wat zijn de voordelen van een energieneutrale woning?

In een energieneutraal huis is het fijn en comfortabel wonen. Het tocht niet, het is er gelijkmatig warm, de vloeren voelen niet koud aan en er komt continu verse lucht naar binnen. Doordat er schone energie wordt opgewekt en verbruikt, is de woning milieuvriendelijk. Bovendien heb je zeer lage of zelfs geen energiekosten.

04

Wat zijn de energielasten van een energieneutrale woning?

Een energieneutrale woning wekt minstens zoveel energie op als dat nodig is om de installaties in het huis te voorzien. De overige opgewekte energie kun je inzetten voor bijvoorbeeld het laden van je telefoon of koken. Daarna verbruik je via het net. Je hebt dus flink minder energielasten. Je hebt dus nog wel een aansluiting voor elektriciteit. Daar betaal je vaste kosten over aan het energiebedrijf, zoals netbeheerkosten.

05

Hoe is het om te wonen in een energieneutraal huis?

Een energieneutrale woning is heel comfortabel als je er goed mee omgaat. Houd er rekening mee dat wonen in een energieneutrale woning iets anders werkt dan in een traditionele woning. De verwarming is bijvoorbeeld lage temperatuurverwarming. Hierbij is een constante temperatuur belangrijk. Je hoeft de thermostaat ’s nachts niet lager te zetten. Ramen open zetten om te ventileren hoeft ook niet. Kijk van tevoren dus goed hoe je het beste in het huis woont. En meet regelmatig je energieverbruik. Je weet dan of je het goed doet, of dat je iets aan moet passen.

Heb je interesse?

Maak dan een persoonlijk account aan. Vervolgens kun je jouw persoonlijke account bevestigen op het door jou ingevulde e-mailadres. We houden je ook met nieuwsbrieven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Heb je al een account? Login

Ik heb interesse